Om recht te hebben op bijzondere bijstand moet u niet alleen voldoen aan de 4 specifieke beoordelingsvragen, maar ook aan onderstaande algemene voorwaarden:
1. U bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld
U moet Nederlander zijn. Bent u geen Nederlander? Dan kunt u toch recht op bijstand hebben als u met een Nederlander gelijkgesteld kunt worden.
2. U woont én verblijft in Nederland
U moet in Nederland wonen én verblijven.
De enige uitzondering op deze regel is uw Vakantie. Afhankelijk van uw situatie mag u 4 of 13 weken in het buitenland verblijven zonder dat dit gevolgen heeft voor uw recht op bijzondere bijstand.
3. U bent niet uitgesloten van het recht op bijstand
Soms heeft u geen recht op bijzondere bijstand, omdat u daarvan bent uitgesloten. Bekijk of u misschien bent uitgesloten bij "Uitsluiting".
4. U heeft onvoldoende inkomen en vermogen
Als u niet voldoende inkomen en vermogen heeft om de kosten zelf te betalen, kunt u recht op bijzondere bijstand hebben. U heeft dan geen of niet voldoende draagkracht. In het algemeen geldt dat u geen draagkracht heeft als u een inkomen heeft op bijstandsniveau. De gemeente kijkt ook naar het inkomen en vermogen van uw partner.
Inkomen op bijstandsniveau? |
Inkomen op bijstandsniveau is een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering en een IOAZ-uitkering. Ook als u (parttime) werkt en niet veel verdient, kunt u een inkomen hebben op bijstandsniveau. |
Heeft u wel voldoende inkomen en vermogen? Dan heeft u geen recht op bijzondere bijstand. Er wordt dan gezegd dat u wel 'draagkracht' heeft. De gemeente stelt uw draagkracht vast en kijkt daarbij naar uw inkomen en vermogen én dat van uw gezinsleden. Zie hieronder de gemeentelijke regels over de berekening van uw draagkracht.
Welk inkomen en vermogen telt mee?
De gemeente bepaalt welk inkomen en vermogen meetelt bij de vaststelling van uw draagkracht:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
Bij het vaststellen van uw Draagkracht gaat de gemeente uit van uw meest waarschijnlijke inkomen gedurende de draagkrachtperiode. Daarbij houdt zij rekening met voorzienbare wijzigingen in uw inkomen. De gemeente bepaalt uw inkomen op dezelfde manier als bij de algemene bijstand.
Individuele inkomenstoeslag
Als u /pagina-niet-gevonden ontvangt en u vraagt bijzondere bijstand aan, dan wordt de individuele inkomenstoeslag meegeteld bij de beoordeling of u kunt reserveren.
Inkomen van uw minderjarige kind
Als uw ten laste komend kind inkomen uit arbeid heeft en u vraagt bijzondere bijstand aan voor het kind, dan wordt het inkomen van uw kind wel meegeteld. Vraagt u geen bijzondere bijstand aan voor het kind, maar voor iemand anders, dan wordt het inkomen van uw minderjarige kind niet meegerekend.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020
In principe geldt dat als u een bijstandsuitkering hebt of een vergelijkbaar inkomen, u geen draagkracht in uw inkomen hebt. Het is wel mogelijk dat u een deel van uw vermogen moet gebruiken om de kosten mee te betalen. De gemeente heeft hierover het volgende bepaald:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
Als u bijzondere bijstand heeft aangevraagd zal de gemeente beoordelen wat uw draagkracht is. De gemeente kijkt:
- of u vermogen heeft dat hoger is dan het vrij te laten vermogen;
- of u ruimte in uw inkomen heeft dat boven de 120% van de op u van toepassing zijnde bijstandsnorm ligt;
- of u spaargeld heeft dat hoger is dan het vrij te laten vermogen.
Bij het vaststellen van de reserveringsruimte en uw draagkracht kijkt de gemeente naar uw feitelijk inkomen. Ook kijkt de gemeente of u geld voor de kosten had kunnen reserveren. De reserveringsruimte is vastgesteld op 6% van de bijstandsnorm die op u van toepassing is.
WSNP of minnelijke regeling in het kader van schuldhulpverlening
Als u in de WSNP zit of een minnelijke regeling heeft gesloten in het kader van schuldhulpverlening dan gaat de gemeente er vanuit dat u geen draagkracht heeft. De reserveringsruimte blijft wel van kracht en is in dit geval vastgesteld op 5% van de bijstandsnorm die op u van toepassing is. Als de gemeente heeft vastgesteld dat u zelf draagkracht heeft, dan moet u deze ruimte zelf aanwenden om de bijzondere kosten te betalen.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020
Draagkrachtperiode
Voor de vaststelling van uw draagkracht wordt gekeken naar uw inkomen en vermogen in een bepaalde periode, dus niet alleen op het moment van uw aanvraag. De gemeente bepaalt zelf hoe lang deze periode is:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
Uw gemeente stelt uw draagkracht in principe voor één jaar vast. De draagkrachtperiode heeft betrekking op de periode waarin u de kosten heeft gemaakt en loopt van 1 januari tot en met 31 december.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020
Uw draagkracht wijzigt
Als uw inkomen of vermogen in de draagkrachtperiode daalt of stijgt, kan de gemeente bepalen dat uw draagkracht wijzigt:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
Een eenmaal vastgestelde draagkracht wordt binnen de draagkrachtperiode in principe niet meer aangepast.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020